Selecteer een pagina

Een van mijn twee afstudeerprojecten heb ik gedaan voor AKQA. Bij AKQA draait het werk om innovation & experience design; het bouwen, ontwerpen en het leveren van iconische ervaringen, diensten en producten die het leven makkelijker maken. Het leveren van hoogwaardige oplossingen voor complexe en uitdagende eisen van de klant staan voorop. De service van AKQA betreft innovation & experience design, community, data science, engineering, en business transformation & commerce. AKQA maakt deel uit van het WPP-netwerk, maar ze werken onafhankelijk. Om zich te onderscheiden van de concurrentie is AKQA toegewijd om tot een duidelijke strategische innovatie te komen. 


AKQA had het volgende probleem voor mij die ik gedurende het project heb opgelost:

“We are rethinking our process and need help to improve the way AKQA Amsterdam validates their deliverables with qualitative and quantitative user feedback. We are currently spending a lot of time and effort and are not able to do enough of it in order to get good test results. We’ve used several types of tests and sessions before, but we need to consolidate this and potentially template it, for it to work in our fast-paced environment.” 

Ik kan niet te veel in detail treden over de uiteindelijke oplossing, maar ik zal alles wel even kort beschrijven. Om mijn deelvragen te beantwoorden heb ik een hoofdvraag met een aantal deelvragen opgesteld, die ik gedurende het project beantwoord heb door midden van contextual interviews, een focusgroepliteratuuronderzoek, een stakeholder mapcustomer journey map, een brainstorm en een scenario. Deze onderzoeken hebben geleid tot een flexibele toolkit, bestaande uit een posterkaartenset en een Keynote template. Als de medewerkers van AKQA gaan valideren, zullen zij herinnerd worden door de poster om de kaartenset erbij te pakken. Deze kaarten dienen als hulpmiddel om de juiste methode te kiezen die bij de fase hoort, met het bijbehorende aantal uren. Deze methoden kunnen gebruikt worden in een uitgebreid template in Keynote zodat deze onder andere naar de opdrachtgever gestuurd kan worden. 

Deze producten zijn gedurende het project meerdere keren getest en bleken daadwerkelijk te werken. AKQA heeft dit nu geïmplementeerd in het ontwerpproces en zal zelf de producten meer eigen maken door o.a. meer methodes die zij regelmatig (willen) gebruiken toe te voegen. Ook is de toolkit aan meerdere vestigingen gepresenteerd. 

Poster van het validatie proces bij AKQA met bijpassende methoden.
Kaartenset met uitleg over de methoden.
Template in Keynote voor o.a. het schrijven van een script